İyi bayramlar.
01.04.2025
1. Protein Kaynakları (Ham Protein İçeriği %12 ve Üzeri)
Protein, kas gelişimi, bağışıklık sistemi ve süt verimi için gereklidir. Bitkisel ve hayvansal protein kaynakları bulunur.
1.1. Bitkisel Protein Kaynakları
Hammadde |
Ham Protein (%) |
Nişasta (%) |
Enerji (Kcal/kg) |
Kullanım Amacı |
Soya Küspesi |
44-48 |
2-4 |
2.600-2.800 |
Yüksek kaliteli protein kaynağı |
Ayçiçek Küspesi |
28-38 |
5-8 |
2.400-2.600 |
Orta protein, süt inekleri için uygundur |
Pamuk Tohumu Küspesi |
38-42 |
3-5 |
2.800-3.000 |
Yağ içeriği yüksek, protein kaynağı |
Kanola Küspesi |
35-40 |
8-10 |
2.500-2.700 |
Orta protein, enerji verir |
Bezelye Unu |
22-28 |
45-50 |
3.000-3.200 |
Sindirimi kolay protein kaynağı |
DDGS (Distile Kuru Dane Tahıl Kalıntısı) |
28-35 |
10-15 |
3.200-3.400 |
Protein ve enerji kaynağı |
1.2. Hayvansal Protein Kaynakları
Hammadde |
Ham Protein (%) |
Nişasta (%) |
Enerji (Kcal/kg) |
Kullanım Amacı |
Et-Kemik Unu |
50 |
0 |
2.700-2.900 |
Kalsiyum ve fosfor kaynağıdır |
Kan Unu |
85 |
0 |
3.200-3.400 |
Demir ve protein yönünden zengindir |
2. Enerji Kaynakları (Nişasta ve Yağ İçeriği Yüksek)
Enerji, hızlı kilo artışı, süt üretimi ve metabolizma fonksiyonları için gereklidir.
Hammadde |
Ham Protein (%) |
Nişasta (%) |
Enerji (Kcal/kg) |
Kullanım Amacı |
Mısır |
8-10 |
65-72 |
3.400-3.600 |
Yüksek enerji kaynağı, nişasta deposu |
Arpa |
10-12 |
55-60 |
3.100-3.300 |
Orta seviyede enerji ve lif kaynağı |
Buğday |
12-14 |
60-65 |
3.200-3.400 |
Enerji kaynağı, süt ve et verimi için |
Buğday Kepeği |
13-16 |
15-18 |
2.500-2.800 |
Lif ve protein kaynağı, sindirimi kolaylaştırır |
Melas (Şeker Pancarı Şurubu) |
5-7 |
50-55 |
2.800-3.000 |
Enerji kaynağı, rasyonun lezzetini artırır |
Vinas (Şeker Pancarı Fermente Sıvısı) |
15-18 |
30-35 |
2.500-2.800 |
Enerji ve protein kaynağıdır, sindirimi kolaydır |
Mısır Grizi / Kepeği |
8-10 |
55-65 |
2.800-3.000 |
Enerji ve lif kaynağıdır |
3. Lif Kaynakları (Sindirim Sağlığı ve Geviş Getirme)
Lif, rumen sağlığını destekler, geviş getirmeyi teşvik eder ve sindirimi iyileştirir.
Hammadde |
Ham Protein (%) |
Nişasta (%) |
Enerji (Kcal/kg) |
Kullanım Amacı |
Yonca |
20-25 |
8-10 |
2.000-2.300 |
En kaliteli kaba yem, kalsiyum zengin |
Saman (Buğday/Arpa/Yulaf) |
3-5 |
2-4 |
1.500-1.800 |
Lif kaynağı, geviş getirmeyi teşvik eder |
Mısır Silajı |
8-12 |
25-30 |
2.500-2.800 |
Enerji ve lif kaynağı, fermente edilerek sindirimi iyileşir |
Triticale |
10-12 |
50-55 |
3.000-3.200 |
Orta seviyede enerji ve lif içerir |
4. Mineral ve Vitamin Kaynakları
Vitamin ve mineraller, kemik gelişimi, bağışıklık sistemi ve genel sağlık için gereklidir.
4.1. Mineraller
Mineral Kaynağı |
İçeriği |
Kullanım Amacı |
Kalsiyum Karbonat (Kireç Taşı) |
Kalsiyum (%36-38) |
Kemik gelişimi, süt verimi |
DCP (Dikalsiyum Fosfat) |
Fosfor ve Kalsiyum |
Kas ve kemik gelişimi |
Tuz (NaCl) |
Sodyum |
Sindirimi destekler, iştah açar |
Magnezyum Oksit |
Magnezyum |
Kas fonksiyonlarını düzenler |
4.2. Vitaminler
Vitamin |
Kullanım Amacı |
A Vitamini |
Göz sağlığı, bağışıklık |
D Vitamini |
Kemik gelişimi, kalsiyum emilimi |
E Vitamini |
Bağışıklık sistemi, antioksidan |
B Kompleksi |
Sinir sistemi ve sindirim desteği |
5. Özel Kullanım Amaçlı Yem Hammaddeleri
Bazı yem hammaddeleri, özel amaçlarla kullanılır.
Hammadde |
Kullanım Amacı |
Vinas (Şeker Pancarı Fermente Sıvısı) |
Enerji ve protein kaynağıdır, sindirimi kolaydır |
Sodyum Bikarbonat |
Sindirimde asit dengesini sağlar, asidozu önler |
Canlı Maya (Saccharomyces cerevisiae) |
Rumen sağlığını iyileştirir, yem verimini artırır |
Zeolit (Klinoptilolit) |
Toksin bağlayıcı, bağırsak sağlığını iyileştirir |
Organik Asitler (Formik, Propiyonik Asit) |
Küf ve mantar oluşumunu engeller |