YEM HAMMADDELERİ

İyi bayramlar.
01.04.2025 


1. Protein Kaynakları (Ham Protein İçeriği %12 ve Üzeri)

Protein, kas gelişimi, bağışıklık sistemi ve süt verimi için gereklidir. Bitkisel ve hayvansal protein kaynakları bulunur.

1.1. Bitkisel Protein Kaynakları

Hammadde Ham Protein (%) Nişasta (%) Enerji (Kcal/kg) Kullanım Amacı
Soya Küspesi 44-48 2-4 2.600-2.800 Yüksek kaliteli protein kaynağı
Ayçiçek Küspesi 28-38 5-8 2.400-2.600 Orta protein, süt inekleri için uygundur
Pamuk Tohumu Küspesi 38-42 3-5 2.800-3.000 Yağ içeriği yüksek, protein kaynağı
Kanola Küspesi 35-40 8-10 2.500-2.700 Orta protein, enerji verir
Bezelye Unu 22-28 45-50 3.000-3.200 Sindirimi kolay protein kaynağı
DDGS (Distile Kuru Dane Tahıl Kalıntısı) 28-35 10-15 3.200-3.400 Protein ve enerji kaynağı

1.2. Hayvansal Protein Kaynakları

Hammadde Ham Protein (%) Nişasta (%) Enerji (Kcal/kg) Kullanım Amacı
Et-Kemik Unu 50 0 2.700-2.900 Kalsiyum ve fosfor kaynağıdır
Kan Unu 85 0 3.200-3.400 Demir ve protein yönünden zengindir

2. Enerji Kaynakları (Nişasta ve Yağ İçeriği Yüksek)

Enerji, hızlı kilo artışı, süt üretimi ve metabolizma fonksiyonları için gereklidir.

Hammadde Ham Protein (%) Nişasta (%) Enerji (Kcal/kg) Kullanım Amacı
Mısır 8-10 65-72 3.400-3.600 Yüksek enerji kaynağı, nişasta deposu
Arpa 10-12 55-60 3.100-3.300 Orta seviyede enerji ve lif kaynağı
Buğday 12-14 60-65 3.200-3.400 Enerji kaynağı, süt ve et verimi için
Buğday Kepeği 13-16 15-18 2.500-2.800 Lif ve protein kaynağı, sindirimi kolaylaştırır
Melas (Şeker Pancarı Şurubu) 5-7 50-55 2.800-3.000 Enerji kaynağı, rasyonun lezzetini artırır
Vinas (Şeker Pancarı Fermente Sıvısı) 15-18 30-35 2.500-2.800 Enerji ve protein kaynağıdır, sindirimi kolaydır
Mısır Grizi / Kepeği 8-10 55-65 2.800-3.000 Enerji ve lif kaynağıdır

3. Lif Kaynakları (Sindirim Sağlığı ve Geviş Getirme)

Lif, rumen sağlığını destekler, geviş getirmeyi teşvik eder ve sindirimi iyileştirir.

Hammadde Ham Protein (%) Nişasta (%) Enerji (Kcal/kg) Kullanım Amacı
Yonca 20-25 8-10 2.000-2.300 En kaliteli kaba yem, kalsiyum zengin
Saman (Buğday/Arpa/Yulaf) 3-5 2-4 1.500-1.800 Lif kaynağı, geviş getirmeyi teşvik eder
Mısır Silajı 8-12 25-30 2.500-2.800 Enerji ve lif kaynağı, fermente edilerek sindirimi iyileşir
Triticale 10-12 50-55 3.000-3.200 Orta seviyede enerji ve lif içerir

4. Mineral ve Vitamin Kaynakları

Vitamin ve mineraller, kemik gelişimi, bağışıklık sistemi ve genel sağlık için gereklidir.

4.1. Mineraller

Mineral Kaynağı İçeriği Kullanım Amacı
Kalsiyum Karbonat (Kireç Taşı) Kalsiyum (%36-38) Kemik gelişimi, süt verimi
DCP (Dikalsiyum Fosfat) Fosfor ve Kalsiyum Kas ve kemik gelişimi
Tuz (NaCl) Sodyum Sindirimi destekler, iştah açar
Magnezyum Oksit Magnezyum Kas fonksiyonlarını düzenler

4.2. Vitaminler

Vitamin Kullanım Amacı
A Vitamini Göz sağlığı, bağışıklık
D Vitamini Kemik gelişimi, kalsiyum emilimi
E Vitamini Bağışıklık sistemi, antioksidan
B Kompleksi Sinir sistemi ve sindirim desteği

5. Özel Kullanım Amaçlı Yem Hammaddeleri

Bazı yem hammaddeleri, özel amaçlarla kullanılır.

Hammadde Kullanım Amacı
Vinas (Şeker Pancarı Fermente Sıvısı) Enerji ve protein kaynağıdır, sindirimi kolaydır
Sodyum Bikarbonat Sindirimde asit dengesini sağlar, asidozu önler
Canlı Maya (Saccharomyces cerevisiae) Rumen sağlığını iyileştirir, yem verimini artırır
Zeolit (Klinoptilolit) Toksin bağlayıcı, bağırsak sağlığını iyileştirir
Organik Asitler (Formik, Propiyonik Asit) Küf ve mantar oluşumunu engeller
Bu Yazıyı Paylaşmak İster misiniz ?
softtr® | Profesyonel E-Ticaret Sistemleri ile hazırlanmıştır.