İyi bayramlar.
01.04.2025
Protein, kas gelişimi, bağışıklık sistemi ve süt verimi için gereklidir. Bitkisel ve hayvansal protein kaynakları bulunur.
1.1. Bitkisel Protein Kaynakları Hammadde Ham Protein (%) Nişasta (%) Enerji (Kcal/kg) Kullanım Amacı Soya Küspesi 44-48 2-4 2.600-2.800 Yüksek kaliteli protein kaynağı Ayçiçek Küspesi 28-38 5-8 2.400-2.600 Orta protein, süt inekleri için uygundur Pamuk Tohumu Küspesi 38-42 3-5 2.800-3.000 Yağ içeriği yüksek, protein kaynağı Kanola Küspesi 35-40 8-10 2.500-2.700 Orta protein, enerji verir Bezelye Unu 22-28 45-50 3.000-3.200 Sindirimi kolay protein kaynağı DDGS (Distile Kuru Dane Tahıl Kalıntısı) 28-35 10-15 3.200-3.400 Protein ve enerji kaynağı 1.2. Hayvansal Protein Kaynakları Hammadde Ham Protein (%) Nişasta (%) Enerji (Kcal/kg) Kullanım Amacı Et-Kemik Unu 50 0 2.700-2.900 Kalsiyum ve fosfor kaynağıdır Kan Unu 85 0 3.200-3.400 Demir ve protein yönünden zengindir 2. Enerji Kaynakları (Nişasta ve Yağ İçeriği Yüksek)Enerji, hızlı kilo artışı, süt üretimi ve metabolizma fonksiyonları için gereklidir.
Hammadde Ham Protein (%) Nişasta (%) Enerji (Kcal/kg) Kullanım Amacı Mısır 8-10 65-72 3.400-3.600 Yüksek enerji kaynağı, nişasta deposu Arpa 10-12 55-60 3.100-3.300 Orta seviyede enerji ve lif kaynağı Buğday 12-14 60-65 3.200-3.400 Enerji kaynağı, süt ve et verimi için Buğday Kepeği 13-16 15-18 2.500-2.800 Lif ve protein kaynağı, sindirimi kolaylaştırır Melas (Şeker Pancarı Şurubu) 5-7 50-55 2.800-3.000 Enerji kaynağı, rasyonun lezzetini artırır Vinas (Şeker Pancarı Fermente Sıvısı) 15-18 30-35 2.500-2.800 Enerji ve protein kaynağıdır, sindirimi kolaydır Mısır Grizi / Kepeği 8-10 55-65 2.800-3.000 Enerji ve lif kaynağıdır 3. Lif Kaynakları (Sindirim Sağlığı ve Geviş Getirme)Lif, rumen sağlığını destekler, geviş getirmeyi teşvik eder ve sindirimi iyileştirir.
Hammadde Ham Protein (%) Nişasta (%) Enerji (Kcal/kg) Kullanım Amacı Yonca 20-25 8-10 2.000-2.300 En kaliteli kaba yem, kalsiyum zengin Saman (Buğday/Arpa/Yulaf) 3-5 2-4 1.500-1.800 Lif kaynağı, geviş getirmeyi teşvik eder Mısır Silajı 8-12 25-30 2.500-2.800 Enerji ve lif kaynağı, fermente edilerek sindirimi iyileşir Triticale 10-12 50-55 3.000-3.200 Orta seviyede enerji ve lif içerir 4. Mineral ve Vitamin KaynaklarıVitamin ve mineraller, kemik gelişimi, bağışıklık sistemi ve genel sağlık için gereklidir.
4.1. Mineraller Mineral Kaynağı İçeriği Kullanım Amacı Kalsiyum Karbonat (Kireç Taşı) Kalsiyum (%36-38) Kemik gelişimi, süt verimi DCP (Dikalsiyum Fosfat) Fosfor ve Kalsiyum Kas ve kemik gelişimi Tuz (NaCl) Sodyum Sindirimi destekler, iştah açar Magnezyum Oksit Magnezyum Kas fonksiyonlarını düzenler 4.2. Vitaminler Vitamin Kullanım Amacı A Vitamini Göz sağlığı, bağışıklık D Vitamini Kemik gelişimi, kalsiyum emilimi E Vitamini Bağışıklık sistemi, antioksidan B Kompleksi Sinir sistemi ve sindirim desteği 5. Özel Kullanım Amaçlı Yem HammaddeleriBazı yem hammaddeleri, özel amaçlarla kullanılır.
Hammadde Kullanım Amacı Vinas (Şeker Pancarı Fermente Sıvısı) Enerji ve protein kaynağıdır, sindirimi kolaydır Sodyum Bikarbonat Sindirimde asit dengesini sağlar, asidozu önler Canlı Maya (Saccharomyces cerevisiae) Rumen sağlığını iyileştirir, yem verimini artırır Zeolit (Klinoptilolit) Toksin bağlayıcı, bağırsak sağlığını iyileştirir Organik Asitler (Formik, Propiyonik Asit) Küf ve mantar oluşumunu engeller